Darko Milenković, Miloš Kostadinović, Uroš Simić i Vojislav Brajović (©Arkus liga, ©MN Press)
Darko Milenković, Miloš Kostadinović, Uroš Simić i Vojislav Brajović (©Arkus liga, ©MN Press)

Rukometna Superliga na dlanu: Vojvodina ranjiva, Dinamo i Metaloplastika napadaju krunu, Zvezda i Partizan iz drugog plana

Vreme čitanja: 17min | sub. 17.09.22. | 08:04

Novosađani su dominirali prethodnih devet godina, ali ove sezone Lale sa potpuno novom timom, bez čak 12 igrača iz šampionskog sastava. Belorus Baris Puhovski zvezda letnje pijace. Pančevci se pojačali, Šapčani doveli Vladana Matića za trenera. Prometno u Ljutice Bogdana, mirno u Humskoj. Radnički iz Kragujevca može do borbe za plej-of, Jugović, ipak, bez Vladice Stojanovića

Srpskih klubova nema nigde na evropskoj mapi. Liga šampiona biće nemoguća misija sigurno još nekoliko godina. Šampion naše zemlje, Vojvodina, nije ni pokušao da izbori Ligu Evrope (odustao od kvalifikacija), pa je trećerangirani Evrokup zasad prava mera. Ovog leta rukometno tržište u Srbiji bilo je veoma uzavrelo, kao nikada u prethodnih desetak godina. Čini se da će predstojeća Arkus Superliga Srbije da bude jača nego prethodne sezone, a izvesno zanimljivija.

Vojvodina više nije dominantna. Metaloplastika je u dva navrata uspela da nađe pukotine u novosadskoj tvrđavi, prvo u Leskovu početkom aprila u finalu Kupa Srbije, a u predigri sezone, Lale su ostale i bez Superkupa u Loznici koji je završio opet u vitrinama Šapčana. Mečom na Slanoj bari, Vojvodina - Proleter, danas (18.00) počinje novi šampionat Srbije. Zbog obaveza Dinama i Radničkog u Evropi, prvo kolo će biti kompletirano tek u utorak kada u Šumicama u derbiju Crvena zvezda dočekuje Pančevce.

Izabrane vesti

Za razliku od prethodnih godina, kada je liga bila podeljena na dve grupe sa po osam klubova, koji bi kasnije igrali plej-of sa 14 kola, a sve zbog SEHA lige koja je sve, samo ne ozbiljno takmičenje i više služi kao pripremni turnir nego što ima rezultatskog naboja, ove sezone vraća se jedinstvena Superliga sa 14 klubova. Odigraće se 26 kola, a četiri najbolje ekipe igraće u plej-ofu za šampiona. Ovaj sistem biće interesantniji za publiku, gledaoce kao u dvoranama, tako i kraj malih ekrana, pogotovo kada kulminacija bude krajem maja i početkom juna kada se odlučuje pitanje šampiona. Novina je da će Arena Sport da prenosi najzanimljiviji meč kola. Nadamo se da će biti više gledalaca. Zvrjale su prazne prošle sezone tribine u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu... Jedino je Dubočica u Leskovcu mogla sa se pohvali da je imala podršku četvorocifrenog broja navijača.

Iz lige ispadaju čak četiri kluba, pa će i donjem domu da ključa. Na papiru, gornji deo tabele trebalo bi da bude rezervisan za Vojvodinu, Dinamo iz Pančeva, Metaloplastiku, Crvenu zvezdu, Partizan, Radnički iz Kragujevca i verovatno Jugović i Dubočicu. Ostali bi trebalo da se bore za opstanak – beogradski Obilić, Rudar iz Kostolca, Proleter iz Zrenjanina, Šamot iz Aranđelovca, kao i novi članovi elitnog ranga, Kikinda i Topličanin iz Prokuplja.

LALE NAPUSTILO 12 IGRAČA, PUHOVSKI PRVA ZVEZDA PRELAZNOG ROKA U SRBIJI

Vojvodina je u prethodne dve sezone bila strah i trepet, imala je neverovatan skor od po 14-0 u plej-ofu. Trofejni stručnjak Boris Rojević osvojio je 11 od 13 pehara u poslednje četiri godine koliko je glavni trener. Lale su se ovog leta odlučile za sveobuhvatne promene. Bilo je rokada na rukovodećim pozicijama. Dušan Bajatović je postao predsednik kluba, dok je doskorašnji čelnik Milan Đukić sada prvi čovek Skupštine kluba. Darko Jevtić je ostao sportski direktor, dok je nekadašnji reprezentativac naše zemlje Marko Vujin postao potpredsednik Novosađana.

Igrački je došlo do totalne rekonstrukcije tima. Otišlo je čak 12 rukometaša iz šampionskog tima koji se prošetao do titule u prošlom šampionatu. Udarni trio bekova je napustio Slanu baru. Jovica Nikolić je zadužio dres nemačkog Veclara, Slovencu Gregoru Ocvirku je istekao ugovor, dok je dva dana pred start sezone pomalo neočekivano sidro digao i Nemanja Pribak, u poslednje tri sezone organizator igre Voše. On će karijeru da nastavi u Izraelu, u redovima Hapoel Rišona. Klub je napustio i standardni golman proteklih godina, veteran Svetislav Verkić koji je pojačao redove izraelskog šampiona, Hapoel Ašdoda.

Reprezentativac Srbije na Evropskom prvenstvu u Segedinu, levo krilo, Mladen Šotić, otišao je u španski Benidorm, dok ugovor nije produžen desnom krilu Aleksi Kljajiću. Pivotmen Nemanja Ratković je prešao u rumunski Minaur Baja Mare, dok su klub napustili i tuniški golman Ahmed Bedui, Miljan Bunjevčević, Slovenac Nejc Žmavc. Milan Mirković je okačio patike o klin.

Baris Puhovski (©Reuters)Baris Puhovski (©Reuters)

Bomba prelaznog roka u Srbiji bio je dolazak beloruskog asa Barisa Puhovskog. On je godinama bio jedan od najboljih strelaca Lige šampiona. Bio je stub ukrajinskog Motora iz Zaporožja, redovnog učesnika elitnog evropskog takmičenja. Puhovski bi trebalo da bude vođa nove Voše. U Novi Sad su se vratili i povremeni reprezentativci Srbije, Miloš Grozdanić, Vrbašanin koji ima iskustvo igranja u Bundesligi u dresu Koburga i Živan Pešić, iskusni pivotmen koji je bio na spisku Tonija Đerone na EP u Segedinu početkom godine. Grozdanić sa Srbijom ima bronzu na Mediteranskim igrama u Alžiru ovog leta.

20.00: (3,40) Dankerk (8,50) Nim (1,45)

Već na startu prelaznog roka u Vošu su stigli desni bek Miloš Savić i desno krilo Marko Vasić. Na deficitarnom desnom beku, koje je ostalo upražnjeno odlaskom duše tima Jovice Nikolića, stigao je i Hrvat Marin Buneta, nekadašnji igrač atinskog AEK-a i slovenačke Ribnice. Na golu će stajati Tunišanin i Hrvat Idris Idrisi i Fran Lučin.

Novi kapiten postao je specijalista za igru u odbrani Miljan Vukovljak. Starosedeoci na krilnim pozicijama su Darko Milenković i Bojan Rađenović, zatim je tu i srednji bek Srđan Milić, pivotmen Aleksandar Kurteš, a dosta se očekuje od juniorskog reprezentativca Srbije, bronzanog iz Portugalije, kružnog napadača Luke Rogana. Mladi Simo Šijan, koji je zablistao u drugom delu kadetskog Evropskog prvenstva, igraće na pozajmici u redovima Kikinde. Radi se o talentovanom beku koji je je u poslednjem meču kadetskog EP u Podgorici u borbu za 13. mesto sa Francuskom postigao čak 17 golova. Ima samo 18 godina i budućnost je Voše i srpskog rukometa.

Bojan Rađenović (©Starsport)Bojan Rađenović (©Starsport)

Rojević će imati težak zadatak. Na meču protv Metaloplastike u Loznici pre osam dana videlo se da Voša ima kvalitet, da je i dalje jedan od favorita za ttulu, ali da je neigrana, da su tek počele kockice da se slažu. Puhovski i Pešić bi trebalo da budu nosioci igre, uz odlična krila Milenkovića, Grozdanića i Rađenovića. Solidan utisak na golu je ostavio iskusni Idrisi.

Nova sezona i novi izazov za nas. Ambicije Vojvodine su uvek šampionske i to ne treba da naglašavamo. Svake sezone imamo nekoliko kvalitetnih rivala i rekao bi ove, zaista, je možda i nikad neizvesnije. Tu je Metaloplastika, pančevački Dinamo, beogradska Zvezda, ima još nekoliko timova koji su ozbiljno uložili u igrački kadar. Mi nismo dobro otvorili sezonu ako pogledamo da smo izgubili trofej Superkupa od Metaloplastike u dobijenoj utakmici gde smo bili bolji rival i vodili 59 minuta. Nismo na kraju imali i sreće i u analizi utakmice videli smo da smo bili bolji u svim segmentima igre. Taj poraz malo se reflektovao na ekipu na treninzima, ali sad je već zaboravljen. Sledi nam otvaranje sezone protiv Proletera, uvek zvučno ime, nekada vicešampion Evrope koga predvodi nekadašnji igrač Bundeslige Momir Rnić. Tu su i mlađani Krivošija, braća Pavlović, talentovani igrači. Moramo dobro da ih shvatimo i naravno pobeda ne bi smela da dođe u pitanje“, rekao je trener Boris Rojević pred start nove sezone.

PANČEVCI PUCAJU NA ISTORIJSKU TITULU, ZVUČNA POJAČANJA U GRADU NA TAMIŠU

Dinamo je bio u žiži ovog leta. Pančevci ne kriju da idu na oba trofeja u Srbiji. Agilna uprava sa sportskim direktorom Stojanom Radanovićem zasukala je rukave i želi u grad na Tamišu da donese istorijsku titulu. Drugu sezonu na klupi crno-žutih sedeće Nenad Kraljevski koji je sa Zvezdom bio šampion Srbije 2008. godine, a pre dolaska u Pančevo je osvojio duplu krunu u Makedoniji sa ženskom ekipom Kumanova.

Mladom timu iz prošle sezone pridodati su iskusni igrači. Golmani su bili najslabiji deo tima prošle sezone, pa su u Banatu odlučili za nove čuvare mreže. Najzvučnije pojačanje je Obrad Ivezić, nekadašnji reprezentativac Srbije. On se vraća u domaći rukomet posle 16 godina. Poslednjih 12 je igrao u Francuskoj, a stiže iz jedna od najjačih liga na svetu. Branio je boje Nansija. Iskustvo i kvalitet Ivezića trebalo bi da budu tas na vagi u redovima tima Nenada Kraljevskog. U rodni grad se vratio i Nemanja Marjanović, koji je napravio odličnu karijeru, pre svega u Češkoj. Branio je boje šampiona ove zemlje, Karvine, a ima iskustvo igranja u Francuskoj, za Ivri. Dinamo ima najbolji golmanski tandem u ligi i nema sumnje da će biti stub Pančevaca ove sezone.

20.30: (5,20) Štutgart (11,0) Rajn Nekar Leven (1,22)

Srpski globtroter, Duško Čelica, promenio je veliki broj klubova, igrao je između ostalih za Zagreb, a u Pančevo stiže iz Vogošće. Pre nekoliko godina je sa Vošom osvojio titulu. Visoki bek zasad je u planovima Kraljevskog samo za odbranu, ali veliko iskustvo tokom sezone moglo bi dobro da dođe i u napadu.

Stefan Sunajko (©Reuters)Stefan Sunajko (©Reuters)

Na krilnim pozicijama biće tandem iz Mađarske. U srpski rukomet se vratio Stefan Sunajko, levo krilo, nekada jedan od najtalentovanijih mladih igrača Evrope na toj poziciji. Momak iz Bezdana je branio boje Srbije u mlađim kategorijama, ali je onda odlučio da igra za naše severne susede. Bio je učesnik Svetskog prvenstva u Egiptu 2021. godine i Evropskog prvenstvo u Budimpešti 2022. Igrao je za PIK Seged i Savehof u Ligi šampiona, a prošlu sezonu je proveo u Tatabanji gde su ga trenirali srpski stručnjaci Vladan Matić i Dragan Đukić. Poslednji novajlija dolazi iz Vesprema, desno krilo Boris Dernjej koji je pojačao konkurenciju, starosedeocu, nekadašnjem reprezentativcu Srbije, Milošu Kostadinoviću, koji ima dve titule sa Partizanom, a bio je i internacionalac u Rumuniji.

U Dinamu velike nade polažu u srednjeg beka Danila Radovića koji bi trebalo da bude vođa ovog tima, da odlučuju kada je najpotrebnije. On je prošle zime dobio poziv Tonija Đerone u najbolju selekciju Srbije. Bio je deo Orlova na Evropskom prvenstvu u Segedinu. Uz njega, Milan Golubović je bio odličan prošle sezone na poziciji desnog beka. Tu su i provereno levo krilo Marko Perović, pivotmen Uroš Pavlović, bek Aleksa Milošević i mlađe snage, Nikola Stamenković i Veljko Čabrilo. Novajlije i starosedeoci daju treneru Nenadu Kraljevskom širok roster. 

Za Pančevce prelazni rok nije završen. Narednih dana mogao bi još neko da stigne u grad na Tamišu.

Vidim da nam svi stavljaju rame uz rame sa Vojvodinom. Ne krijemo, želimo do titule, da ispišemo istoriju kluba. Voša ostaje favorit. I mene kao trenera ne zanima borba za 10. mesto, već za vrh. Neće biti lako. Tu je i Metaloplastika koja nije mnogo menjala tim. Dolaskom Vladana Matića je mnogo dobila. Vidim da je i Zvezda ozbiljna, sviđa mi se kako igra Partizan, mlada ekipa, sa odličnom bekovima. Radnički iz Kragujevca takođe nije mnogo menjao igrače, stigao je novi trener Žikica Milosavljević. Ne treba zaboraviti ni Jugović, Dubočica je uvek nezgodna, pogotovo kod kuće. Obilić je dobar, pa očekujem zanimljivo prvenstvo. Idemo korak po korak želimo prvo da izborimo plej-of. Prošle sezone smo mogli i više od četvrtog mesta. Neke utakmice smo nesrećno gubili u finišima, falilo nam je iskustvo i rutina. Sada mislim da smo dobili to, da smo mnogo jači nego prošle sezone“, rekao je Kraljevski prošle nedelje u intervjuu za Mozzart Sport.

ŠAPČANI IMAJU DVA TROFEJA, S MATIĆEM ŽELE ONAJ NAJVREDNIJI

U Šapcu imaju šampionske ambicije. Posle vraćanja Kupa Srbije, osvajanja Superkupa u Loznici pre osam dana, u grad na Savi žele i titulu. Nisu u Metaloplastici bili previše aktivni ovog leta kada su u pitanju novajlije. Oslanjaju se na sastav koji je prošle sezone imao dosta oscilacije, ali koji je posle dugo vremena uspeo Vojvodini da otkine jedan trofej.

Vladan Matić (©AFP)Vladan Matić (©AFP)

Najveće pojačanje je dolazak Vladana Matića, bivšeg selektora Srbije i nekadašnjeg trenera Pik Segeda i Tatabanje. U odnosu na prošlu sezonu najveća promena je na srednjem beku. Umesto nekadašnjeg rukometaša Partizana, Sava Meštera, koji je karijeru nastavio u rumunskoj Steaui, igraće Crnogorac Božidar Simić. Na poziciji pivotmena u Šabac se vratio Kosta Petrović, koji je prethodnih godina igrao u Poljskoj i Češkoj. Biće važna karika u odbrani. Odlično levo krilo Marko Srdanović je produžilo ugovor sa Šapčanima. Na desnom krilu će biti juniorski reprezentativac, Vranjanac Mateja Dodić koji je proglašen za najboljeg igrača Superkupa pre osam dana u Loznici. Vodeći igrači ostali su u klubu, levi bek, Tunišanin Mohamed Aziz Aidi i desni bek Vojislav Brajović, strelac odlučujučeg gola za pobedu protiv Lala u Superkupu, dok će iskusni golman Darko Arsić i ove sezona da bude među stativama nekadašnjeg dvostrukog šampiona Evrope. Kadetski reprezentativac Srbije Vukašin Antonijević je odmah posle kraja Superlige otišao u Celje kod trenera Alema Toskića. Šabac je napustio i talentovani golman Nikola Zorić koji je otišao u Benfiku. Ono što može da bude problem za Metaloplastiku je „kraća klupa“. Rivali Vojvodina i Dinamo na svakoj poziciji imaju po dva rukometaša sličnog kvaliteta. Šapčani to nemaju.

CRVENO-BELI NEPOZNANICA, DOSTA JE BILO BORBE ZA OPSTANAK, ŠKRBIĆ PROBUDIO ZVEZDAŠKU JAVNOST, NENADIĆ OPET U VOLJENOM KLUBU

Najveća nepoznanica u novom šampionatu Srbije je koliko može Crvena zvezda? U Ljutice Bogdana su okrenuli novi list, ne žele više da se bore za opstanak. Dolazak Dragana Škrbića na čelo kluba probudio je zvezdašku javnost. Crveno-beli stidljivo najavljuje borbu za vrh, ne žele da bude ad-hok priča samo za jedno leto. U klubu su ostali Nenad Peruničić i Ognjen Kajganić. Pojačanja su, ipak, skromna. Čaršija je tokom leta brujala o mnogim imenima, ali nije bilo „bombi“. Najzvučenije ime je Draško Nenadić, povratnik u Zvezdu. On se prošlog septembra vratio u klub posle 11 godina igranja u Španiji, Nemačkoj, Danskoj i Sloveniji. Ima i osvojenu Ligu šampiona sa Flensburgom, jedinu u porodici Nenadić, ali se razboleo od mononukleoze i morao je propusti ostatak sezone. Dugo su trajali pregovori ovog leta, ali je početkom avgusta odlučio da se vrati u voljeni klub. Sa kapitenskom trakom predvodiće crveno-bele naredne sezone. Zvezda je u pripemnom periodu osvojila Memorijal Nikola Jevremović Gužva u Valjevu pobedom u finalu protiv Partizana.

U Ljutice Bigdana su bili zadovoljni radom u drugom delu prošle sezone Ratka Đurkovića, pa je crnogorski stručnjak dobio dvogodišnji ugovor odmah posle završetka prošle sezone. Brigu o golmanima poverena je Željku Hornjaku.

Provereno pojačanje je i nekadašnji crnogorski reprezentativac, robusni pivotmen Branko Kankaraš. Desno krilo Ramzi Majdub dolazi sa reputacijom reprezentativca Tunisa. Na Marakani mnogo očekuje od Izraelca Rotema Segala, desnog beka koga je želela i Vojvodina. Na poziciji levorukog beka iz Izraela je stigao Miloš Bujišić, nekadašnji junior Zvezde i prvotimac PKB-a.

Crveno-beli misle i na budućnost. Dovedena su dvojica juniorskih reprezentativaca, sin Dejana Perića, Nikola, koji je branio boje Dinama iz Pančeva prethodnih godina i levo krilo Dušan Šmigić. Obojica su osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu u Portugaliji prošlog meseca. Iz Proletera je došlo desno krilo Uroš Kolundžić, najbolji strelac Zrenjaninaca prošle sezone. Poslednje pojačanje je levi bek Petar Panić. Smederevac je već branio boje Zvezde, a krajem prošlog meseca je stigao iz Rudara Kostolca gde je bio jedan od najbojih igrača. Zadržana je i okosnica tima iz prošle sezone. Viktor Matičić, iskusno levo krilo, jedan od najboljih rukometaša Zvezde prethodnih godina, nije prošao veći deo priprema. Imao je povredu koja ga je izbacila iz trenažnog procesa.

Draško Nenadić (©Arkus liga)Draško Nenadić (©Arkus liga)

Ugovori su produženi sa Ivanom Horvatom, Mirkom Đurovićem, Markom Kneževićem, Viktorom Matičićem, Đorđem Majesom, Milošem Blagojevićem i golmanom Dimitrijem Jelićem - oni su potpisali ugovore na dve godine, dok se mladi Sava Radovanović (2004), koji je debitovao za prvi tim u prolećnom delu sezone, obavezao na vernost naredne tri sezone. Aktivne ugovore imaju golman Janko Gemaljević, pivot Nemanja Vučićević, levo krilo Uroš Simić i levi/srednji bek Mihailo Šljukić.

Čelni čovek Zvezde Dragan Škrbić na promociju je najavio ratnički tim.

"Siguran sam da ćemo imati najborbeniji tim, da će svi igrači da izgaraju za Zvezdin dres. Imaće našu podršku. Ne pravimo instant priču, nećemo da trajemo samo godinu dana, a onda napravimo tri koraka nazad”, istakao je Škrbić.

BESPARICA U HUMSKOJ, OSTALI NOSIOCI IGRE – TRNAVAC, PETRIĆ, KOJADINOVIĆ, ZEČEVIĆ...

U Partizanu je ovog leta bilo mirno more. Nije tajna da je u Humskoj finansijska kriza, da novca nema, pa samim tim nije ni bilo pojačanja. Dario Krželj je uspeo crno-bele opet da odvede do drugog mesta posle trzavica tokom plej-ofa i odlaska Nenada Maksića s kormila. Ovog leta, Partizan je napustio kapiten Nemanja Živković koji je pojačao grčkog vicešampiona, AEK. Đorđe Pisarić je otišao u austrijski Grac, a golman Andrej Čolović u Šamot. Stigao je kadetski reprezentativac Luka Lazić na poziciji desnog krila.

Crno-beli su, ipak, zadržali okosnicu tima. Stefan Petrić i Uroš Kojadinović bi trebalo da budu perjanice, a dosta se očekuje od srednjeg beka Nikole Zečevića, koji je bio povređen prethodne sezone i dugo ga nije bilo na terenu. Tu je i srednji bek Veljko Popović. Na golu će stajati Andrej Trnavac. Partizan malo ko vidi u borbi za titulu. Plasman u plej-of bi bio veliki uspeh za mladu ekipu.

ŽIKICA VODI KRAGUJEVČANE, JUGOVIĆ OSTAO BEZ VLADICE STOJANOVIĆA

Radnički je prošle sezone bio hit šampionata, osvojeno je treće mesto i izboren plasman u Evropu. Đorđa Teodorovića je na kormilu trebalo da zameni Veselin Vuković, ali je nekadašnji selektor Srbije i pre početka priprema napustio Šumadiju zbog privatnih obaveza. Spekulisalo se sa povratkom Teodorovića u Kragujevac, ali je na kormilo stigao nekadašnji as našeg rukometa Žikica Milosavljević, prošle sezone trener Crvene zvezde i pomoćnik Tonija Đerone u stručnom štabu Srbije.

Nisu mnogo Kragujevčani menjali sastav. Od nosilaca igre klub je napustio pivotmen Veljko Davidović koji se preselio u poljski Gdanjsk, a umesto njega je stigao Filip Grubor. On stiže iz Ohrida. Umesto nekadašnjeg reprezentativa Srbije Dragana Tubića na poziciji desnog beka došao je juniorski reprezentativc Srbije, prošle sezone igrač Rudara iz Kostolca, Boško Stanisavljević. U Šumadiji je ostao i iskusni golman Dejan Zlatanović, kao i Miloš Barudžić, Miloš Prodanović, Miloš Mutavdžić...

Plasman u gornji deo tabele, među prvih sedam, nadaju se i u Jugoviću. Tim iz Kaća vratio je u Srbiju nekadašnjeg reprezentativca Vladicu Stojanovića, ali je on na pripremma doživeo veliki peh, stradala je Ahilova tetiva i za njega je sezona završena, verovatno i karijera. Otišao je mladi stručnjak Akim Komnenić, koji se vratio u Izrael. Naredne sezone predvodiće Makabi iz Tel Aviva. Na klupi će sedeti Predrag Topić.

Najveće pojačanje je iskusni golman Milan Kosanović. U Srbiji je branio bolje Železničara i Crvene zvezde, a internacionalnu karijeru gradio u norveškom Stavangeru, bundesligašima Balingenu i Mindenu, španskom Kangasu, Vardaru i francuskom Istru. Novajlije za nekadašnjeg osvajača evropskog trofeja (Čelendž kupa) su i Marko Živković i Stevan Oljača, dok je zalog za budućnost kadetski reprezentativac Crne Gore Petar Samardžić. Igra na poziciji desnog beka, a dolazi u Kać iz Lovćena sa Cetinja. U Hram je stigao i specijalista za odbranu Petar Petrović. On je proteklom prvenstvu branio boje kragujevačkog Radničkog.

DUBOČICU NOSI HUK S TRIBINA, MOMIR RNIĆ VOĐA ZRENJANINACA

Tim iz Leskovca je prošle sezone bio šesti, igrao na završnom tuniru Kupa Srbije na svom terenu, ali je stao u polufinalu. Cilj je gornji deo tabele i u ovom šampionatu. Imaće Dubočica „vetar u leđa“ kada igra na svom parketu. Verna publika uvek dobri popuni tribine. Novi rukometaši leskovačkog superligaša su levi bek Nemanja Milovanović, golman Stefan Arđelan, srednji bek Aleksandar Milićević, desno kirlo Strahinja Radosavljević... Milovanović je od 2018. do 2020. i u drugom delu sezone 2020/21. nosio sa uspehom dres niškog Železničara, a u dva navrata bio je i član šabačke Metaloplastike odakle i stiže u Dubočicu. Visoki levi bek ima i internacionalnog iskustva, pošto je jednu polusezonu proveo u grčkom Olimpijakosu. Odlaskom Aleksandra Gašića Vukovima je, pored iskusnog Miroslava Kocića, bio neophodan još jedan čuvar mreže, a izbor je pao na nekadašnjeg kapitena Spartaka Stefana Arđelana. Novajlije su iskusni Nikola Stefanović i mladi Marko Džunić i Ognjen Trajković, koji je priključen iz drugog tima.

Momir Rnić (©MN Press)Momir Rnić (©MN Press)

Od ostalih timova se očekuje borba za opstanak. Zrenjaninski Proleter će i naredne sezone na terenu da predvodi nekadašnji reprezentativac Srbije Momir Rnić junior. Trener je ostao Gorjan Spahić. Uroš Kolundžić je pojačao Zvezdu, a klub iz Banata su napustili i Miroslav Jovanovski, Miloš Bosančić, kao i pivot Marko Živković. Što se tiče pojačanja, U Zrenjanin su stigli Lazar Pavlović iz Šamota, Dušan Vukadinović iz Spartaka, Jovan Ranković iz Smedereva, bekovi Nikola Bečejac i Veljko Kuburović, koji su prethodne sezone igrali u Bosni. Kapiten Vesko Barjaktarević neće igrati do novembra zbog operacije lakta.

Trećeg beogradskog superligaša, Obilića, i ove sezone će s klupe da vodi mladi stručnjak Marko Pavlović. Neće više u timu Vitezova biti iskusnog Petra Žujovića koji je završio karijeru. Otišli su i Miloš Ivošević, Mirko Baćanović i Pavle Cvijetić, a tim će u novom šampionatu da predvode iskusni golman Goran Radović, levi bek Ilija Sladić, srednji bekovi Stefan Ćirić i Nenad Mandić, a od mladog talasa tu je kadetski reprezentativac, desni bek Aleksa Bukvić. Vitezove je pojačao nekadašnji reprezentativac Srbije Uroš Mitrović, koji se prošle sezone vratio u Partizan, ali nije odigrao nijedan meč za crno-bele zbog povrede. U drugom delu sezone branio je boje Vranja u Super B ligi.

Rudar je ostao bez dvojice najboljih igrača, Boška Stanisavljevića i Petra Panića, pa će bii teško za Kostolčane da ostanu u ligi. Zeleno-crni dres i naredne sezone nosiće Miloš Milošević, nekadašnje levo krilo Crvene zvezde. Šamot je doveo Andreja Čolovića, prošle godine golmana Partizana.

Topličanin je napustio trener Miljan Manić koji je tim iz Prokuplja uveo u elitu. On će naredne sezone da bude na klupi ambicioznog Vranja u drugoligaškoj konkurenciji. Novi trener je Zlatko Petronijević, nekadašnji strateg Mokre Gore. Otišao je bivši reprezentativac Srbije i nekadašnji igrač Partizana, Ivan Dimitrijević, zatim i Miralem Bećirović, Aleksandar Ćirić, golmani Lazar Minić i Marko Drašković. Stigli su golman Darko Stošić, zatim Todor Radović iz Spartaka iz Subotice. Na poziciji levog beka klub je pojačao Božidar Leković, bivši igrač Metalca, na desnom beku novajlija je Aca Stojanovića koji je igrao za Spartak iz Subotice, dok je prodošlica i bek Željko Pejić, bivši prvotimac Priboja.

Novi trener povratnika u superligaško društvo Kikinde je Daniel Petković, nekadašnji strateg beogradskog Obilića. Talentovani bek Vojvodine Simo Šijan je stigao na pozajmicu u redove tima iz Banata. Ovog leta došao je Nikola Egić, koji je prethodno igrao za Borac iz Banjaluke, a tu je i Đorđe Kukić, novajlija iz Bosnu iz Visokog. Na poziciji srednjeg beka je stigao Aleksa Gaćinović. Kostur ekipe je ostao koji je prošle sezone bio prvi u Super B ligi. Cilj je opstanak.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

SUPERLIGA SRBIJE ZA RUKOMETAŠE – 1. KOLO

Subota

18.00: Vojvodina Proleter Z.

19.00: Dubočica – Obilić

19.00: Topličanin – Kikinda

19.00: Rudar Kostolac – Metaloplastika

19.00: Šamot – Jugović

Utorak

16.30: Partizan - Radnički K.

17.30: Crvena zvezda – Dinamo P.

TABELE PLEJ-OFA I PLEJ-AUTA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

RK Crvena zvezdaRK VojvodinaRK PartizanMetaloplastikaARKUS ligaRukometna superligaRK Radnički Kragujevac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara